Kiadványok

A Solaria a legrégebbi magyar internetes sci-fi magazin: 1995. március 21-én kezdte meg működését és közel hét éven át az egyedüli ilyen kiadvány volt Magyarországon. A lapot Juhász György újságíró és Kutnyánszky András programozó alapították.

A kiadvány Asimov Alapítvány-ciklusának egyik bolygójáról kapta a nevét. A Solarián ugyanis az emberek sosem találkoznak személyesen, csak gépeik segítségével kommunikálnak egymással.

A magazin kezdetekben főképp novellák közzétételére koncentrált, de ez hamarosan kiegészült hírekkel, könyv- és filmkritikákkal, illetve játékismertetőkkel. A szerkesztőség az éppen megszűnőfélben lévő Galaktikától is kapott kéziratokat leközlésre. A Solaria több mint 100 szerző írásait publikálta. A ScienceFiction.hu folyamatosan újraközli ezeket a novellákat.

Diskmag, BBS

Mivel az online újság kissé megelőzte korát (akkortájt még rendkívül kevesen interneteztek), a szerkesztőség technikailag visszalépett, és a világhálón folyamatosan elérhető kiadvány mellett egy havi rendszerességgel floppyn terjeszthető változatot, diskmagot is készített. Sőt, ehhez saját terjesztési rendszert is kialakított: a Solaria BBS-t, egy közvetlen telefonos hívószámmal rendelkező PC-t. Innen modemmel, internetkapcsolat nélkül is le lehetett tölteni a magazin egyes számait. Az internetes forgalom növekedésével később mind a lemezes változat, mind a BBS megszűnt.

Levelezési lista

1996. februárjában a lap levelezési listát indított, mivel akkoriban ez volt az online közösségteremtés első számú eszköze. A lista kommunikációs lehetőséget kínált a Solaria szerzőinek, olvasóinak, illetve a magyar anyanyelvű sci-fi rajongóknak, ami egy aktív műhely és sokszínű közösségi élet kialakulásához vezetett. A lista tagjai segédkeztek az online és lemezes újság készítésében, írtak közös novellát, IRC csatornát tartottak fenn, szerveztek több személyes találkozót, készítettek saját Solaria pólót, és még hosszan sorolhatnánk.

Egyesület

Később a magazin körül kialakult közösség tagjai közül többen úgy érezték, szervezett keretek között kellene folytatni. Felmerült saját klub megalapítása is, de végül a társaság a salgótarjáni országos sci-fi találkozó, a HungaroCon szervezőivel együtt alakított egyesületet. Ez lett az Avana. Ettől fogva a csapat tevékenysége még szerteágazóbbá vált, mivel a Solaria társasága aktívan részt vett a SciFi.hu portál és a Zsoldos Péter-díj létrehozásában, a HungaroCon rendezésben, és sok más, az egyesülettel kapcsolatos tevékenységben.

Bezárások és újraindulások

Ahogy nőtt az egyre többféle tevékenységre fordított idő, úgy csökkent a Solariára jutó energia. Így aztán az egykor úttörő magazint meghaladta a kor: a lap nem tartott ugyanis lépést az internet technikai változásaival és szép lassan őskövületté nemesedett. A külső és belső fejlesztők által beígért fejlesztések éveken át nem valósultak meg, így végül a lap 2001-ben technikai és emberi erőforrások hiányában kénytelen volt bezárni.

Nem sok idő kellett azonban hozzá, hogy újra elinduljon, ettől fogva már Kovács T. Mihály főszerkesztése mellett. Szépen nőtt a látogatottság, de sajnos a dicsőség sem tartott sokáig: ezúttal a magazint kiszolgáló szerver vadonatúj, kéthónapos merevlemeze mondta fel a szolgálatot, és minden elveszett. Így hát a lap helyén újra megjelent a "zárva" tábla.

2003 közepén Solaria Reloaded néven sci-fi blog indult a Solaria.hu címen, amibe aztán hamarosan az egykori csapat több tagja is beszállt. A nosztalgiázó szerkesztőség végül újjáépítette a site-ot, majd átadta a szerkesztését a fiatalabb munkatársaknak. A magazin ezután Barna Andrea (alias Delenn) és Szentesi Ágnes (alias Odo) vezetése mellett, több önkéntes munkatárs bevonásával működött, majd néhány év múlva végképp bezárt.

Kérek emailt, ha valaki válaszol –

Csak a ScienceFiction.hu tagjai írhatnak hozzászólást!

Csatlakozz a ScienceFiction.hu oldalhoz

Hozzászólások

 • Szerettem a Solariát. Első alkotásomat is ott közöltem. Így utólag szeretném megköszönni a szerkesztőknek a lehetőséget, és az alkotóknak az élményt. Sok újszerű gondolattal, nézőponttal, illetve eredeti ötlettel találkoztam. Remélem, hogy az archívumát még lesz esélyünk böngészgeti egyszer.

  • :-) Örülök, ha sikerült vele anno ilyen örömet szerezni... Az archívumnak meg kell lenni még valahol valamelyik merevlemezemen. Ha sikerül megtalálni a PDF-eket is, meg a az összes anyagot felsoroló táblázatot is, akkor igazából nem sok akadálya van a publikálásnak...

Ezt a válszt törölték
Románszky Miklós hozzászólt Caprica 6 A Star Wars VII helyrebillenti az egyensúlyt az Erőben című blogposztjához
"szóval,
engem is a nosztalgia fogott meg először, de az ilyesmivel vigyázni kell. ha az ember folyt…"
11 órája
Kocsis Ferenc válaszolt Kocsis Ferenc Star Wars könyvek magyarul témájára itt: Star Wars
"John Jackson Miller: Az elveszett Sith törzs (kritikám)A kilenc nagynovellából álló regény lényegéb…"
15 órája
Kocsis Ferenc hozzászólt Caprica 6 A Star Wars VII helyrebillenti az egyensúlyt az Erőben című blogposztjához
"Feltűnt, hogy Mark Hamill és Carrie Fisher nem vállalták az arcukat az előzetesben. Egyedül Fordot…"
15 órája
Románszky Miklós válaszolt Románszky Miklós A jövő körvonalai témájára itt: Technokraták
"a jövő körvonalai: a Turing-teszt nyolc lehetséges alternatívája [forrás]
A Turing-teszt célja külö…"
tegnap
Caprica 6 blogbejegyzést posztolt
Április 16-án, a Star Wars Celebration rendezvényen mutatták be Az ébredő erő második előzetesét, a…
tegnap
Caprica 6 képeket posztolt
tegnap
Új Galaktika könyv a láthatáron!
James Lovegrove- Ré kora
Párhuzamos világokban egyiptomi istenek h…
H. Servadac hozzászólt Caprica 6 Boltokban a Galaktika 300. száma című blogposztjához
"Igaz megjelent a 301. szám is!
Csak szólok ....
Erről annyit tudok mondani mert most olvasom, nagyo…"
tegnap
H. Servadac hozzászólt Caprica 6 Boltokban a Galaktika 300. száma című blogposztjához
"Az újjá született magazinnak ez a száma az ami nálam az érdektelenségbe fúlt...
Pedig biztos jót ak…"
tegnap
H. Servadac a ScienceFiction.hu tagja lett
tegnap
H. Servadac a Betűfalók tagja lett
tegnap
..ha senki, akkor én tolom..
https://www.youtube.com/watch?v=JsC1XSroHwY&spfreload=10
 • H. Servadac Szia Miklós!
  Ebből a videóból látszik hogy vannak fanok, de valahogy az itteniek vagy aludtak vagy…
  21 órája
 • Románszky Miklós szervusz Hector,
  vannak itt sw-fanok, nekik illett volna. mire idemásoltam, már meg sem találtam az…
  tegnap
 • H. Servadac Gondoltam belépek de elkéstem mert már felraktad a videót!
  Elég látványosra sikeredett de ezt még K…
  tegnap
Még...

Galaktika

Regisztrálj!

Ne habozz, csatlakozz!

SFportal

SFmag

Fantazmo

Fiction Kult

Hibát találtál? Valamiről vagy valakiről nem írtunk?
Szólj ránk nyugodtan! :-)