Kiadványok

A Solaria a legrégebbi magyar internetes sci-fi magazin: 1995. március 21-én kezdte meg működését és közel hét éven át az egyedüli ilyen kiadvány volt Magyarországon. A lapot Juhász György újságíró és Kutnyánszky András programozó alapították.

A kiadvány Asimov Alapítvány-ciklusának egyik bolygójáról kapta a nevét. A Solarián ugyanis az emberek sosem találkoznak személyesen, csak gépeik segítségével kommunikálnak egymással.

A magazin kezdetekben főképp novellák közzétételére koncentrált, de ez hamarosan kiegészült hírekkel, könyv- és filmkritikákkal, illetve játékismertetőkkel. A szerkesztőség az éppen megszűnőfélben lévő Galaktikától is kapott kéziratokat leközlésre. A Solaria több mint 100 szerző írásait publikálta. A ScienceFiction.hu folyamatosan újraközli ezeket a novellákat.

Diskmag, BBS

Mivel az online újság kissé megelőzte korát (akkortájt még rendkívül kevesen interneteztek), a szerkesztőség technikailag visszalépett, és a világhálón folyamatosan elérhető kiadvány mellett egy havi rendszerességgel floppyn terjeszthető változatot, diskmagot is készített. Sőt, ehhez saját terjesztési rendszert is kialakított: a Solaria BBS-t, egy közvetlen telefonos hívószámmal rendelkező PC-t. Innen modemmel, internetkapcsolat nélkül is le lehetett tölteni a magazin egyes számait. Az internetes forgalom növekedésével később mind a lemezes változat, mind a BBS megszűnt.

Levelezési lista

1996. februárjában a lap levelezési listát indított, mivel akkoriban ez volt az online közösségteremtés első számú eszköze. A lista kommunikációs lehetőséget kínált a Solaria szerzőinek, olvasóinak, illetve a magyar anyanyelvű sci-fi rajongóknak, ami egy aktív műhely és sokszínű közösségi élet kialakulásához vezetett. A lista tagjai segédkeztek az online és lemezes újság készítésében, írtak közös novellát, IRC csatornát tartottak fenn, szerveztek több személyes találkozót, készítettek saját Solaria pólót, és még hosszan sorolhatnánk.

Egyesület

Később a magazin körül kialakult közösség tagjai közül többen úgy érezték, szervezett keretek között kellene folytatni. Felmerült saját klub megalapítása is, de végül a társaság a salgótarjáni országos sci-fi találkozó, a HungaroCon szervezőivel együtt alakított egyesületet. Ez lett az Avana. Ettől fogva a csapat tevékenysége még szerteágazóbbá vált, mivel a Solaria társasága aktívan részt vett a SciFi.hu portál és a Zsoldos Péter-díj létrehozásában, a HungaroCon rendezésben, és sok más, az egyesülettel kapcsolatos tevékenységben.

Bezárások és újraindulások

Ahogy nőtt az egyre többféle tevékenységre fordított idő, úgy csökkent a Solariára jutó energia. Így aztán az egykor úttörő magazint meghaladta a kor: a lap nem tartott ugyanis lépést az internet technikai változásaival és szép lassan őskövületté nemesedett. A külső és belső fejlesztők által beígért fejlesztések éveken át nem valósultak meg, így végül a lap 2001-ben technikai és emberi erőforrások hiányában kénytelen volt bezárni.

Nem sok idő kellett azonban hozzá, hogy újra elinduljon, ettől fogva már Kovács T. Mihály főszerkesztése mellett. Szépen nőtt a látogatottság, de sajnos a dicsőség sem tartott sokáig: ezúttal a magazint kiszolgáló szerver vadonatúj, kéthónapos merevlemeze mondta fel a szolgálatot, és minden elveszett. Így hát a lap helyén újra megjelent a "zárva" tábla.

2003 közepén Solaria Reloaded néven sci-fi blog indult a Solaria.hu címen, amibe aztán hamarosan az egykori csapat több tagja is beszállt. A nosztalgiázó szerkesztőség végül újjáépítette a site-ot, majd átadta a szerkesztését a fiatalabb munkatársaknak. A magazin ezután Barna Andrea (alias Delenn) és Szentesi Ágnes (alias Odo) vezetése mellett, több önkéntes munkatárs bevonásával működött, majd néhány év múlva végképp bezárt.

Kérek emailt, ha valaki válaszol –

Csak a ScienceFiction.hu tagjai írhatnak hozzászólást!

Csatlakozz a ScienceFiction.hu oldalhoz

Hozzászólások

  • Szerettem a Solariát. Első alkotásomat is ott közöltem. Így utólag szeretném megköszönni a szerkesztőknek a lehetőséget, és az alkotóknak az élményt. Sok újszerű gondolattal, nézőponttal, illetve eredeti ötlettel találkoztam. Remélem, hogy az archívumát még lesz esélyünk böngészgeti egyszer.

    • :-) Örülök, ha sikerült vele anno ilyen örömet szerezni... Az archívumnak meg kell lenni még valahol valamelyik merevlemezemen. Ha sikerül megtalálni a PDF-eket is, meg a az összes anyagot felsoroló táblázatot is, akkor igazából nem sok akadálya van a publikálásnak...

Ezt a válszt törölték
Kocsis Ferenc válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Ja. De az én esetemben a balladai homály nem párosul információszegénységgel. Sőt! Rengeteg az info…"
40 perce
Románszky Miklós válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Frederik Pohl - Átjárója az információszegény írás csúcsa. Nagyon szépen ír, de semmit nem tudunk m…"
4 órája
Kocsis Ferenc válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Ez a megoldás (válasz nélküli befejezés) egy ritka, de izgalmas írói eszköz az olvasók agyának felp…"
4 órája
Kocsis Ferenc válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Gondoltam újrafogalmazom a kritikámat, hogy érthetőbb legyen. Hackettnek eddig az összes regényét ú…"
4 órája
Románszky Miklós válaszolt Románszky Miklós egyszer volt.. témájára itt: Technokraták
"50 éve - 1965-ben jelent meg Frank Herbert - A Dûne c mûve [theguardian] Az egész 1959-ben indult,…"
5 órája
Románszky Miklós válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"amióta olvastam, bennemaradt a tüske az agyamban, hogyan lehet Tom Godwin - Rideg egyenletek [G116]…"
6 órája
Románszky Miklós válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"igen, elismerem, h van olyan sztori, amit nem lehet kifejteni novellaformátumban [pl. egy "Észak-és…"
7 órája
H. Servadac válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Én a halhatatlan-t olvastam először ...ebben a kötetben más írók is szerepelnek...Visszatérve Hacke…"
10 órája
Kocsis Ferenc válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Semmi gond. A kínai irodaházak többnyire egész jól meg vannak építve. A szétesésük csak erőbefektet…"
10 órája
  • Bernátzki Lajos Kitűnő provokáció... :)
    Most túl meleg van a gondolkodáshoz (hogy fogalmazni tudjak), majd később p…
    2 órája
Bernátzki Lajos válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Az a helyzet, hogy ismételten sikerült Rád jellemző stílusú és tartalmú eszmefuttatást produkálnod.…"
tegnap
Kocsis Ferenc válaszolt Caprica 6 Könyvajánlók, kritikák témájára itt: Betűfalók
"Brandon Hackett: Az időutazás tegnapjaA könyv olvasása közben szinte végig olyan érzésem volt, hogy…"
tegnap
Még...

Galaktika

Regisztrálj!

Ne habozz, csatlakozz!

SFportal

SFmag

Fantazmo

Fiction Kult

Hibát találtál? Valamiről vagy valakiről nem írtunk?
Szólj ránk nyugodtan! :-)